Passejades: Pedres d'ahir, pedres d'avui

Al Pallars, entendre com funcionava la societat agrícola tradicional és tot un privilegi i, alhora, una excel·lent oportunitat. Gràcies a les característiques pròpies del nostre entorn rural s’han mantingut moltes estructures que ens ajuden a comprendre de quina manera es relacionava l’individu amb el medi; cabanes, antics camins, ponts, corrals, eres... són algunes de les construccions que ens ajuden a comprendre aquest fantàstic món que ens és tan proper i alhora tant llunyà.

Al seu voltant hem creat un seguit de rutes historiades. A partir de l’anàlisi d’aquestes estructures i dels elements que els van acompanyar emprendrem un recorregut històric que ens acostarà a la seva vida útil, al moment en que es van edificar i a la societat que els va utilitzar.

 

 

1- Castissent, la terra adormida

2- Els últims pagesos

3- A peu de camí per la conca de Tremp

4- Les bordes de la Pobleta de Bellveí

Passejades: El Pallars entre dos fronts

La Guerra Civil de 1936-1939 va deixar la seva petjada, de manera considerable, sobre el paisatge pallarès. Durant part d’aquest període, el Pallars va viure seccionat entre el bàndol republicà i el bàndol nacional establint-se un front de guerra que va comportar el trasbals de la població en el seu dia a dia.

Aquestes terres esdevingueren tristos escenaris, també, de cruents combats, on molts nois hi deixaren llurs vides.

Trinxeres, búnquers, restes d’avituallament, llocs de memòria... Tots ells testimonis d’uns anys tristos que us convidem a no oblidar.

Hem organitzat un seguit de passejades per alguns dels escenaris bèl·lics més emblemàtics, que ens permetran apropar-nos als fets de la Guerra al Pallars.

 

1- En la línea de foc

2- Entre trinxeres

Ser pagès pallarès. El Joc de Rol a l'aire lliure

Descobreix i comparteix les sensacions de les persones que visqueren al Pallars de finals del segle XIX. Trasllada’t a un món on la família era el nucli del sistema social i on la pràctica agrícola era la manera de sobreviure.

Vols saber cóm era el dia a dia dels padrins al Jussà? Transforma’t en pagès pallarès i viu un viatge al passat.

Joc de rol on tu i la teva família “pagesa” haureu de realitzar diferents proves en competició amb la resta de cases. Per guanyar i emportar-vos el premi final haureu de treballar en equip i aguditzar tots els sentits!

Tallers

1- L'entorn on visc. Sensibilització en paisatge

Un paisatge està format per persones, animals, plantes, però també i sobretot per elements que creem les persones (pobles, camins, camps de conreu).

Al paisatge s’hi troba la petjada que hi deixem al llarg  del temps que conviu amb els canvis contemporanis.

Hem de protegir i cuidar el paisatge perquè les accions que fem sobre ell poden ser irreversibles.

Aquest taller s’ha pensat per a que els nens i nenes s’iniciïn en la descoberta del seu entorn més immediat d’una manera didàctica i alhora lúdica. Per mitjà d’un senzill joc d’observació, raonament i exploració, els nens adquiriran nous coneixements bàsics, que analitzats i explicats planerament els serviran alhora de situar-se en el món.

 

2- Quan jugàvem amb les pedres del carrer

Anem a jugar! A clotxes, a patacons, a cavall fort, a bitlles... Per què no expliquem la llegenda de les 9 veritats? O anem a saltar?

L’auge de les noves tecnologies ha fet que la nostra realitat canviï de manera acusada. El món de la infància també ha experimentat una profunda transformació, especialment en l’àmbit del joc.

Quan jugàvem amb les pedres del carrer és un taller pensat per que els nostres infants i joves coneguin l’experiència de jugar a l’aire lliure tot retrobant-se amb algun dels jocs, llegendes i cançons tradicionals que van marcar la nostra infància, la dels nostres avis i... la dels avantpassats.